Графік роботи

Пн - Пт: 8:30 - 18:00

(097) 870-51-96

(097) 481- 42- 23

(095) 792- 99 - 08

Зворотній дзвінок
Меню

Рахіт: діагностика та лікування

18.10.2022

Блог

Народження дитини є радісною подією в житті родини. Проте вже в перші місяці життя у малюків можуть спостерігатися суттєві порушення, які врешті впливатимуть на подальший ріст і розвиток дитини. Одним із них є рахіт.

Рахі́т (від грец. — хребет) — це захворювання дітей грудного і раннього віку, яке характеризується порушенням фосфорно-кальцієвого обміну, що призводить до неправильного утворення скелета та розладу функцій внутрішніх органів і систем.

Причиною виникнення рахіту є нестача в організмі малюка вітаміну D.  Тому починати профілактику рахіту майбутній мамі треба ще під час вагітності: гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися, приймати полівітаміни. Ще одними факторами ризику розвитку рахіту є недоношеність, велика маса тіла новонародженої дитини чи спадковість. 

Уражаючи нервову систему, рахіт може проявлятися у немовлят вже у  віці 2-3-х місяців. Першими його ознаками є:
- порушення сну;
- дратівливість, плаксивість;
- часті здригання;
- поганий апетит;
- великий розмір тім’ячка;
- підвищена пітливість;
- облисіння потилиці.

Якщо вчасно не виявити рахіт, деякі порушення в будові кісток та зміни внутрішніх органів можуть мати незворотний характер, і дитина залишиться інвалідом на все життя. Наслідками запущеної форми захворювання можуть бути:
- затримка психосоматичного розвитку дитини; 
- слабкість м’язів та підвищена рухливість суглобів;
- пізнє прорізування зубів;
- слабкий імунітет;
- порушення функцій внутрішніх органів (печінки, легень, серця, ШКТ).

Хоча рахіт є небезпечною хворобою, не слід ставити такий діагноз самостійно. Дитячий ортопед-травматолог ОРЦ “Марусич” Бузоверя Ганна Миколаївна вже не один рік займається діагностуванням і лікуванням рахіту.

Для лікування рахіту може бути призначений  вітамін D у краплях, препарати кальцію, фосфору. Також рекомендується правильно організувати режим дня, здійснювати прогулянки на свіжому повітрі та  якісний і своєчасний прикорм. 
Здоров’я вашої дитини у дбайливих руках наших досвідчених лікарів.

Чому ми?

Реабілітаційно оздоровчий центр "Марусич" - найкраще рішення. Якщо вам набридло хворіти запишіться на консультацію до лікаря в зручний для вас час!

Ми в соціальних мережах

Отримуйте останні оновлення в улюблених соціальних мережах.