Графік роботи

Пн - Пт: 8:30 - 18:00

(097) 870-51-96

(097) 481- 42- 23

(095) 792- 99 - 08

Зворотній дзвінок
Меню

Як відновити рухливість хребта та суглобів у період гострого болю?

21.12.2018

Блог

Головний лікар, мануальний терапевт Оздоровчо-Реабілітаційного центру «Марусич» Роман Олександрович Марусич розповів: «Кінезіотерапія є комплексом індивідуально підібраних фізичних вправ, що мобілізують усі захисні та регулюючі сили організму в боротьбі з різними захворюваннями. Найбільш успішно цей метод впливає на організм у поєднанні з іншими лікувальними заходами (медикаментозним лікуванням, мануальною терапією, рефлексотерапією…).



Будучи біологічним стимулятором біохімічних реакцій, лікувальна гімнастика покращує результати традиційного лікування. Правильно підібраний комплекс вправ запобігає розвитку ускладнень (зменшення рухливості суглоба після запальних захворювань), скорочує терміни непрацездатності, прискорює функціональне відновлення організму після операцій або тривалих тяжких захворювань.

При захворюваннях опорно-рухового апарату дуже важливо виконувати посильні для ураженого суглоба або м'язи, що щадять вправи. Важливо, щоб активність м'язів та здорових суглобів не знижувалася, що забезпечить надалі швидшу адаптацію організму після хвороби. Після стихання запального процесу у суглобі правильно підібраний комплекс фізичних вправ дозволить повернути суглобу функціональну значимість.

Крім цього, завдяки фізичному навантаженню відбувається покращення роботи внутрішніх органів (дихальної, серцево-судинної систем тощо). В результаті фізичне навантаження допомагає уникнути проблем порушення обміну речовин (ожиріння, цукрового діабету, відкладення солей у суглобах, подагри тощо). У разі виникнення різноманітних захворювань суглобів з хронічним перебігом у період між рецидивами корисні як фізичні вправи, а й заняття йогою, плаванням, бігом, піші прогулянки на свіжому повітрі.

Основне, що вам потрібно знати, це те, що при хронічному захворюванні суглоб повинен більше рухатися і менше навантажуватися. У запаленому припухлому суглобі накопичується болісно змінена суглобова рідина (випіт), капсула суглоба та зв'язки надмірно розтягуються. Ви намагаєтеся щадити суглоб через біль, під час руху вибираєте найменш болісне становище для суглоба чи кінцівки загалом. Саме так біль, припухання суглоба, щадне положення та неправильне навантаження призводять до нестійкості зв'язкового апарату з порушенням м'язової рівноваги, а надалі – до стійкого порушення його функції. Наприклад, якщо вражений колінний суглоб, через біль і припухлість хворий прагне тримати ногу в зігнутому положенні. М'язи стегна, що випрямляють ногу, в результаті поступово слабшають, згинання в колінному суглобі посилюється; кожен крок зігнутої в колінному суглобі ногою закріплює це неправильне становище, що веде до деформації кінцівки.

Крім того, змінені хворобою суглоби викликають порушення природного росту кісток у дитячому віці. Так, може посилитися зростання кістки в ділянці хворого колінного суглоба: хвора нога стає довшою. Порушення росту ноги призводить до неправильного формування суглоба, іноді до перекос тазу і хребта.

При хронічному запальному захворюванні суглобів важливо, щоб усі уражені суглоби рухалися стільки, скільки вони можуть, проте завжди в умовах їх розвантаження. Будь-який уражений суглоб через запальний процес в області його внутрішньої оболонки, зв'язок, навколишніх м'язів потрібно якомога щадити і захищати. Основною ж умовою здорового та правильного тренування при ураженнях суглобів неодмінно має бути усунення будь-яких поштовхів, ударів, вібрацій та нефізіологічного застосування сили.

Розвантаження суглобів особливо необхідне, якщо посилилися болі при ходьбі та стоянні, збільшилося припухання суглоба, явно обмежилася рухливість (наприклад, хворий не може до кінця розігнути ногу в колінному та кульшовому суглобах, почав кульгати при ходьбі).

Правильно підібране медикаментозне лікування та положення розвантаження ураженого суглоба зменшать біль та покращать його рухливість. Після зникнення випоту та болю навантаження на суглоби треба знову повільно збільшувати до відновлення нормальної функції. Тільки так можна зміцнити і суглоби, і їхній зв'язковий апарат.

Лікувальна гімнастика при захворюваннях суглобів різної етіології переслідує важливу мету корекції його неправильної установки: укорочені м'язи розтягуються спеціальними щадними прийомами, ослаблені м'язи цілеспрямовано зміцнюються.

При виконанні індивідуально підібраного комплексу вправ не можна забувати про те, що розтягувати м'язи слід, не переходячи меж больових відчуттів. Після закінчення лікувальної гімнастики має відчуватися біль у суглобі.

Як уже зазначалося, плавання теж дуже корисне хворим із хронічним захворюванням суглобів: гідравлічний тиск і підйомна сила води майже завжди допомагають покращити функцію суглобів, втамовують біль та покращують загальний стан. До того ж, у воді знімається навантаження на хворий суглоб. Однак плавати потрібно лише у теплій воді (тімпература не повинна бути нижче 28°C), щоб уникнути небезпечного для суглобів переохолодження.

Найкраще займатися плаванням у закритому басейні спеціалізованої установи під наглядом досвідченого медичного персоналу.

Лікар чи інструктор з лікувальної гімнастики розкажуть вам, які робити вправи для розробки суглобів кисті, як правильно тримати чашку, тарілку, різати хліб, користуватися вилкою та ножем, ручками, інструментами.



Безпосередньо перед виконанням вправ лікувальної гімнастики слід визначити органи тіла, м'язи яких найбільш ослаблені, і тренувати насамперед їх. Для цього слід виконувати низку наступних вправ.

• Встаньте прямо, ноги разом. Далі розслабтеся та нахилиться вперед. При цьому згинайте якомога нижче, ноги прямі. Якщо ви змогли виконати цю вправу, ваші м'язи в області спини, рухливість гомілок та еластичність сухожиль у порядку. Якщо вам це зробити не вдалося, значить м'язи скорочені та напружені.

• Лежачи на підлозі на спині, необхідно зачепитися ногами за стілець і спробувати підняти тулуб. Якщо ви змогли хоча б один раз виконати цю вправу, м'язи стегон та живота цілком витримують вашу вагу.

• Перевірте силу м'язів живота. Для цього лежачи на підлозі на спині, зігніть ноги, п'яти притисніть до сідниць. При цьому ноги не повинні відриватися від статі. Вправа вдалася, якщо ноги не піднялися від підлоги.

• Перевірте силу м'язів попереку. Для цього лежачи на підлозі на животі, переплетіть руки за шиєю. Під живіт підкладіть подушку. Далі підніміть ноги, не згинаючи в колінах. Утримуйте їх у цьому положенні 1–5 секунд.

Тільки після виявлення за допомогою перерахованих вище тестових вправ своїх слабких місць ви можете приступати до виконання вправ на розтягнення зв'язок і м'язів і відновлення їх життєдіяльності.

Вправа 1. Ляжте на підлогу на живіт. Голову опустіть на складені кисті рук. Напружте сідничні м'язи. Потримайтеся в такому положенні 2 секунди та розслабтеся.

Вправа 2. Лежачи на підлозі на спині, зігніть ноги. Напружте м'язи живота, одночасно постарайтеся напружити і м'язи сідниць. Залишайтеся у такому положенні 2 секунди. Ваша поперек повинна бути притиснута до підлоги. Якщо вправа не виходить, напружуйте м'язи живота та сідниць по черзі.

Вправа 3. Лежачи на підлозі на животі, витягніть вперед ліву руку і праву ногу якнайсильніше, розслабтеся. Поміняйте руку та ногу, знову сильно потягніться. Розслабтеся. Потягніться обома руками і ногами одночасно. Знову розслабтеся. Ви тренуєте усі м'язи.

Вправа 4. Сидячи на стільці, розставте ноги. Опустіть голову, потім плечі та руки і нахилиться якомога нижче. Поверніться у вихідне положення, випряміть і розслабтеся.

Вправа 5. Сидячи на стільці, зробіть нахил уперед, опустіть голову та плечі. Випряміть. Зробіть нахил у ліву сторону і повільно випряміть. Відпочиньте 1 секунду та виконайте вказані рухи з нахилом праворуч.

Вправа 6. Лежачи на підлозі на животі, з'єднайте разом лопатки, знизайте плечима. Розслабтеся. Під живіт треба підкласти подушку. Повільно поверніть голову вліво, поверніться у вихідне положення лежачи, розслабтеся. Потім поверніть голову праворуч. Розслабтеся. Те саме проробіть сидячи.

Вправа 7. Сидячи на стільці, покладіть руки на шию з переплетеними пальцями. Відведіть лікті якнайдалі назад. Поверніться у вихідне положення, опустіть руки. Повторіть цю вправу кілька разів.

Вправа 8. Сидячи на стільці, покладіть кисті рук на плечі. Заведіть праву руку якнайдалі вліво, а ліву – якнайдалі вправо, намагаючись їх схрестити. Поверніться у вихідне положення, опустіть руки та розслабтеся.

Як відновити рухливість хребта та суглобів у період гострого болю? Головне, не чекайте, коли біль стане нестерпним! Відразу зверніться до професіоналів! Кваліфіковані спеціалісти Оздоровчо-Реабілітаційного центру «Марусич» швидко нададуть вам допомогу.

Чому ми?

Реабілітаційно оздоровчий центр "Марусич" - найкраще рішення. Якщо вам набридло хворіти запишіться на консультацію до лікаря в зручний для вас час!

Ми в соціальних мережах

Отримуйте останні оновлення в улюблених соціальних мережах.