Графік роботи

Пн - Пт: 8:30 - 18:00

(097) 870-51-96

(097) 481- 42- 23

(095) 792- 99 - 08

Зворотній дзвінок
Меню

АРТРОЗ КОЛІННОГО СУГЛОБА

23.08.2021

Блог

День у день коліно випробовує колосальні навантаження. Ходіння, біг, стрибки, спуски і підйоми по сходах і просто перебування в статичному положенні - це усе супроводжується неприємною, хворобливою симптоматичною картиною. Внаслідок чого, хрящ втрачає частину своєї колишньої сили і амортизації. У народі ця хвороба відома як "відкладення солей".

 

ЧОМУ ВИНИКАЄ АРТРОЗ КОЛІННОГО СУГЛОБА?

Артроз колінного суглоба(гонартроз) - це дегенеративно-дистрофічне(що поступово руйнує) захворювання колінного суглоба.

Артроз переважно відноситься до вікових захворювань. Але останнім часом, хвороба помітно молодіє. На це є очевидні причини: недолік фізичної активності, сидячий спосіб життя і неправильне харчування, яке призводить до надмірної ваги і варикозної хвороби.

Дефіцит рухової активності зменшує приплив крові до суглобів, що призводить до розладів обмінних процесів. Варикозна хвороба, при якій в нижніх кінцівках виникає застій крові, також сприяють погіршенню кровопостачання суглобових тканин.

Хрящова тканина колінного суглоба довго страждає від нестачі харчування. Густа еластична маса, що заповнює порожнину суглобів рідини не поступає. В результаті хрящ руйнується, не справляється з щоденним навантаженням і стирається швидше, ніж устигає відновлюватися. Хрящова тканина розм'якшується, порушується нормальне ковзання суглобових поверхонь, будь-які рухи супроводжуються болями.

Найчастіше причиною розвитку захворювання стають:

- сильні забої, вивихи;

- травми коліна(неодноразові переломи і гематоми);

- оперативне втручання на колінному суглобі;

- серйозні запальні захворювання(артрит при подагрі, псоріазі, ревматоїдний артрит) ;

- надмірне навантаження на суглоб: професійне зайняття спортом, підйом тяжкості, робота в статичному положенні;

- низька фізична активність, надмірна вага тіла;

- гормональні порушення, особливо цукровий діабет;

- клімакс(обмінні порушення посилюють патологічні зміни в суглобі);

- спадковість;

Усі вищеперелічені порушення можуть привести до дегенеративно-дистрофічних змін хрящових тканин - артрозу колінних суглобів.

 

ЯК РОЗВИВАЄТЬСЯ АРТРОЗ КОЛІННОГО СУГЛОБА?

Залежно від об'єму ураження тканин, лікарі об'єднали усі симптоми в 4 ступені ( 4 стадії)  :

СТАДІЯ 1: Больові відчуття виникають під час різних рухів, але відразу проходять в стані спокою. М'язи послаблюються, але не видозмінюються. Можлива ранкова скутість коліна.

СТАДІЯ 2: Пацієнт відмічає періодичні гострі болі при фізичних навантаженнях, при підйомі після сходів, присідань . Під час відпочинку неприємні відчуття проходять, але потім з'являються знову. Пацієнти скаржаться на хрускіт, скрип в колінному суглобі. Відбувається звуження суглобової щілини, хрящова тканина ушкоджується значною мірою. На знімку рентгена можна помітити розростання кістки.

СТАДІЯ 3: Третя стадія характеризується болем, який не проходить в навіть стані спокою . Суглоби втрачають свої функції - ноги практично не згинаються в колінах, або не розгинаються до кінця. Виникає нестабільність коліна, відбувається зміна ходи, розвивається кульгавість. Обмеження рухливості пов'язане з розростанням остеофітів(розростання кісткової тканини) і підвищеним тертям кісток.

СТАДІЯ 4: Рухи колінного суглоба стає неможливим на цій стадії захворювання. Хрящова тканина практично повністю зникає(більше 60% зруйноване), що призводить у результаті до інвалідності.

 

ЯК ПРОВОДИТЬСЯ ДІАГНОСТИКА В НАШОМУ ЦЕНТРІ?

Лікар дізнається історію вашої хвороби, розвитку недуги, дізнається про перенесені травми і тому подібне. Оцінює міру рухливості коліна, деформацію тканин.

Головний спосіб діагностики, що дозволяє виявити характерні ознаки артрозу - рентген і КТ. На знімках виразно можна побачити ступінь ураження кісткової структури. Також, додатково доктор може попросити зробити МРТ, це дає можливість оцінити стан м'язів і зв'язок. Повну картину обстеження завершує УЗД. На нім відбувається оцінка стану м'язів, сухожиль і суглобової капсули.

ЛІКУВАННЯ АРТРОЗУ КОЛІННОГО СУГЛОБА В ЦЕНТРІ "МАРУСИЧ"

Лікування гонартроза можна пройти в центрі реабілітації "Марусич" в Кривому Розі. Терапія проводиться безопераційним консервативним методом. Наші фахівці зроблять все, щоб допомогти вам позбавитися від болю і відновити рухливість коліна. Окремі види і методи лікування гонартроза представлені далі:

- медикаментозні;

- фізіотерапевтичні;

- хірургічні;

 

Медикаментозний вид лікування

Грамотне призначення лікарських препаратів нашим фахівцем дозволяє зняти біль і запалення, поліпшити кровопостачання суглоба, відновити хрящову тканину. Медикаментозні засоби правильно підібрати може тільки лікар, тому не варто призначати їх собі самостійно.

Фізіотерапевтичний вид лікування

Фізіотерапевтичний підхід використовується для поліпшення кровообігу в області суглоба, збільшення рухливості, а також посилення дії лікарських засобів. Лікар може призначити:

è ударно-хвилеву терапію: ультразвук сприяє усуненню остеофітів;

è мануальна дія і масаж : знижують біль, розслабляють спазмовані м'язи біля ураженого коліна, допомагають збільшити об'єм рухів, підкоригувати положення кісток, посилити приплив крові до суглоба.

è лікувальну фізкультуру, кінезіотерапію (застосування спеціальних навантажень) . На підставі багаторічного реабілітологічного досвіду  клініки , фахівці знають які сфери м'язових груп треба задіяти для усунення болю і подальшого лікування. На спеціальних тренажерах нашого центру задаються точні амплітуди, сила, кут навантаження, тим самим дозволяючи залучити в процес потрібні цільові групи глибоких м'язів.

Хірургічний вид лікування

При безповоротних ураженнях колінного суглоба радикальним і дієвим є метод оперативного протезування коліна, тобто, імплантація металевого протеза суглоба , замість власного зруйнованого. Це доки єдиний метод, що дає шанс на повне одужання.

Усі методи лікування і профілактики підбираються індивідуально залежно від результатів обстеження.

 

ЯКІ ПРОФІЛАКТИЧНІ ДІЇ ПОТРІБНІ НАШИМ КОЛІНАМ?

Щоб зберегти здоров'я колін, треба дотримуватися наступних правил

: - вести активний спосіб життя, займатися спортом(без перевантажень), більше гуляти і робити зарядку;

- розвантажити нижні кінцівки за рахунок зниження ваги(при його надмірності) ;

- їсти здорову збалансовану їжу;

- носити якісне ортопедичне взуття, при цьому прибрати високі підбори будь-яке інше незручне і нестійке взуття;

- не допускати надмірного навантаження на коліна(підняття тяжкості, професійний спорт, тривала робота на ногах);

- захищати суглоби від переохолодження.

 

Здоров'я - це найбільша цінність. Зробіть крок до хорошого самопочуття, запишіться на обстеження!

Чому ми?

Реабілітаційно оздоровчий центр "Марусич" - найкраще рішення. Якщо вам набридло хворіти запишіться на консультацію до лікаря в зручний для вас час!

Ми в соціальних мережах

Отримуйте останні оновлення в улюблених соціальних мережах.