Графік роботи

Пн - Пт: 8:30 - 18:00

(097) 870-51-96

(097) 481- 42- 23

(095) 792- 99 - 08

Зворотній дзвінок
Меню

Остеохондроз та головний біль. Лікування та профілактика у Кривому Розі, центр «Марусич»

16.05.2019

Блог

Роман Олександрович Марусич – головний лікар Оздоровчо-Реабілітаційного центру Марусич в інтерв'ю розповів, що головний біль не є болючим відчуттям нервової тканини мозку, оскільки в ній відсутні больові рецептори. Причин головного болю може бути багато, ми розглянемо одну з найпоширеніших.

− Як пов'язаний гіпертонус з остеохондрозом та головним болем?
− Гіпертонус – це стійке підвищення м'язового тонусу. Однією з основних причин його появи є малорухливий спосіб життя та тривале перебування в одній і тій самій позі, що особливо часто спостерігається у офісних працівників. Так само гіпертонус може виявлятися внаслідок емоційної напруги. При гіпертонусі м'язи стають твердішими і щільнішими на дотик, набрякають, так само з'являється відчуття стягнутості.

Гіпертонусні м'язи добре реагують на масаж – часто можна побачити, як люди засидівшись, починають інтуїтивно терти та розминати шию та верх спини. Напруга в м'язах призводить до погіршення кровообігу, що веде до остеохондрозу, так як при недостатньому кровообігу міжхребцеві диски недоотримують поживні речовини.

Міжхребцеві диски - це хрящі між хребцями, вони можуть відновлюватися як і будь-які інші органи, але для відновлення вони повинні отримувати харчування.

При остеохондрозі диски, через брак харчування, починають втрачати рідину і просідати, стає більш тонкими, що веде до зближення хребців і провисання хребетних м'язів і зв'язок. Зв'язки, що провисли, більше не можуть щільно скріплювати хребці, в міжхребцевих суглобах з'являється зайва рухливість і вся конструкція хребта втрачає стабільність. Якщо тривалий час не зважати на проблему, то організм спробує вирішити її своїм способом: спробує стабілізувати міжхребцеві суглоби за допомогою кісткових розростань – осеофітів. Остеофіти є серйозною проблемою, тому що їх наявність, з високою ймовірністю, гарантує додаткове здавлювання судин і нервових корінців. Наявність остеофітів супроводжується такими симптомами як шум у вухах, головний біль, оніміння пальців рук, погіршення рухливості шиї. У більшості випадків, поява остеофіїв на початковій стадії проходить безсимптомно і їх виявлення можливе за допомогою УЗД-дослідження, рентгена або мрт.

Особливо вразлива для остеохондрозу шия, оскільки має відносно слабкі м'язи. Зміщення диска навіть на міліметр може призводити до стискання судин та порушення кровообігу головного мозку. Все це призводить до зміщення хребців, стискання судин та нервових корінців.

− Як уникнути подібних проблем?
− Так як диски власних кровоносних судин не мають, то вони отримують харчування з тканин, що оточують їх, зокрема, з м'язів. Кожен, хто хоч трохи займався спортом, бачив, як червоніють м'язи під час вправ, це почервоніння та є приплив крові. Саме в такі моменти, коли працюють м'язи спини, диски та отримують значну частку свого харчування.

Слід пам'ятати, що якщо ви працюєте в офісі, то не варто надовго засиджуватися за комп'ютером чи паперами. Намагайтеся організувати свою роботу так, щоб хоча б раз на годину ви могли встати і трохи пройтися, виконати кілька нахилів та поворотів. Ці заходи допоможуть розслабити м'язи, відновити кровообіг, а також повернуть вашу працездатність. Якщо ваша робота пов'язана з фізичними навантаженнями, то завжди варто пам'ятати про правильну техніку підйому ваги - це допоможе вам уникнути багатьох проблем, пов'язаних з опорно-рухової системою. Також рекомендується регулярно відвідувати сеанси масажу та мануальної корекції, щоб ваші хребці завжди були на своїх місцях.

Чому ми?

Реабілітаційно оздоровчий центр "Марусич" - найкраще рішення. Якщо вам набридло хворіти запишіться на консультацію до лікаря в зручний для вас час!

Ми в соціальних мережах

Отримуйте останні оновлення в улюблених соціальних мережах.